CODESYS Visualisatie – HMI SL

Met de release van 3.5 SP10 zijn de mogelijkheden van de CODESYS Visualisatie – HMI SL verder uitgebreid.

Het is nu mogelijk om de CODESYS HMI eenvoudig te koppelen aan meerdere PLC’s. Niet alleen V3 besturingen, maar tevens PLC’s met een V2.3 runtime. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld besturingen via de CAN bus te koppelen of serieel, maar uiteraard ook via Ethernet.

De CODESYS HMI draait op een standaard Windows PC. Hierop kan de status van de applicatie grafisch weergegeven en bedient worden. Daarnaast is het mogelijk de HMI licentie uit te breiden met een web-visualisatie. Hiermee is het mogelijk de visualisatie tevens in webbrowsers weer te geven zodat ook op afstand bedient kan worden. De web-visualisatie is geschikt om tevens in combinatie met smart phones of tablets te gebruiken omdat het is gebaseerd op HTML5 met javascript.

De CODESYS HMI is uitermate geschikt in combinatie met CODESYS besturingen die geen scherm hebben (met CODESYS Target Visualisatie) of die geen web-visualisatie ondersteunen. Uiteraard kan deze ook als aanvulling gebruikt worden om bijvoorbeeld op afstand de status in te zien of extra datalogging mogelijk te maken.

Van start met de CODESYS HMI SL:

Start CODESYS en open een nieuw project. Selecteer daarbij een HMI project:

Selecteer het HMI device:

Kies het device waar de HMI aan gekoppeld wordt als deze al beschikbaar is (kan uiteraard ook later nog geconfigureerd worden):

Activeer eventueel al specifieke HMI objecten die gebruikt gaan worden (kan uiteraard ook later nog toegevoegd worden):

  • Alarm configuration
  • Image pool
  • Recipe manager
  • Text list
  • Unit conversion
  • Trend recording manager
  • Program

Selecteer de specifieke HMI editor weergave, of de standaard CODESYS editor instellingen (kan later nog naar wens aangepast worden)

Bij de Datasources kunnen nu verwijzingen gemaakt worden naar datasources (variabelen) van CODESYS applicaties (via symbol lists, of V3 applicaties)

Deze variabelen zijn nu te gebruiken in de visualisatie.

De CODESYS HMI SL is kosteloos te testen. Licenties zijn aan te schaffen via de CODESYS Store https://store.codesys.com