CODESYS, wat is het?

CODESYS is het automatiseringspakket gemaakt door CODESYS GmbH. Het bestaat uit de programmeeromgeving (Development Layer) waarin applicaties geschreven worden, de I/O wordt geconfigureerd en eventueel de (soft-)motion toepassing en visualisatie wordt opgezet.

De programmeertalen volgen de IEC 61131-3 standaard, die met name bekend is bij PLC programmeurs.

  • IL (Instruction list) is een programmeertaal lijkend op Assembler
  • ST (Structured text) is vergelijkbaar met het programmeren in PASCAL of C
  • LD (Ladder diagram) geeft programmeurs de mogelijkheid om virtueel relais-contacten aan spoelen te koppelen
  • FBD (Function block diagram) biedt de mogelijkheid om eenvoudig zowel Booleaanse als analoge expressies te programmeren.
  • SFC (Sequential function chart) is bedoeld voor het programmeren van stappenprogramma’s.

IEC_61131

CODESYS V3 bevat de mogelijkheid tot Object Georienteerd Programmeren zoals is omschreven in versie 3 van de IEC 61131-3 standaard. Dit biedt onder andere de volgende mogelijkheden:

  • Uitbreiding van FB met methodes (class concept)
  • Overerving middels van het “extenden” van FB’s
  • Gebruik van interfaces (inclusief polymorphism)

Visualisatie

Binnen de programmeeromgeving is het mogelijk de applicatie grafisch weer te geven middels de visualisatie editor. Hiermee is het niet alleen mogelijk om de applicatie op een eenvoudige manier te debuggen, in bedrijf te stellen of te services, maar het is tevens mogelijk om de visualisatie te presenteren als Web- en/of Target Visualisatie. Zie codesys.com/visualization voor meer informatie.

CODESYS_Visualization

CODESYS Softmotion + Robotics

CODESYS bevat geïntegreerde softmotion editors waaronder grafische CAMMING en CNC editors. Er is een zeer uitgebreide set van bibliotheken beschikbaar met vele standaard functies en functieblokken om de applicatie snel op te zetten.

Daarnaast is er een module Robotics om gegroepeerde drives, via het specifieke Robot kinematisch model, eenvoudig naar de gewenste positie te sturen.

Middels de specifieke I/O drivers kan de installatie snel in bedrijf gesteld worden. Zie codesys.com/softmotion voor meer informatie.

CODESYS_Softmotion

Besturing

De gemaakte applicaties kunnen geladen worden in de besturing en worden uitgevoerd door de zogenaamde CODESYS Runtime (Device Layer). Deze platform onafhankelijke runtime software voert de gemaakte code uit.

Er bestaan reeds vele producten op de markt die geprogrammeerd kunnen worden met CODESYS waarin deze runtime in is geïmplementeerd.
Lees meer »

SysteemOverzicht_en